Div, woonkamer

Weer even wennen

Er zijn twee weken voorbijgegaan zonder blog. Dat kan natuurlijk eigenlijk niet. Vandaar deze update. Zodat u begrijpt dat ons huis er nog steeds is, en dat we er zo af en toe ook nog aan het werk zijn.

De afgelopen weken stond dat werken een beetje op een laag pitje. De vloer moest drogen. Hij was kletsnat in de olie gezet door de mannen van Uipkes; die olie had de tijd nodig om zijn werk te doen. Na 2 dagen was hij “beloopbaar”.
Het was een bijzonder moment. Thuis loop ik altijd op blote voeten; op dag drie kreeg ik het in mijn bol en wilde ik ontdekken hoe een eikenhouten vloer met vloerverwarming zou aanvoelen. Het voelde heerlijk! Voor het eerst sinds we het huis gekocht hebben heb ik er een hele middag op blote voeten rondgelopen. De transformatie van bouwplaats tot woning is ingezet.

Het duurde 2 volle weken voordat de chemie zijn werk gedaan had. De olie is diep in het hout gedrongen en gaat daar langzaam allerlei chemische verbindingen aan, waardoor de toplaag inmiddels water- en vuilafstotend is geworden.

Ik heb die wachttijd gebruikt om eens lekker rustig aan de nieuwe look van het huis te wennen. Het midden van vorige week durfde ik de eerste meubels weer vanuit de keuken naar de woonkamer terug te slepen, niet nadat ze een complete dieptereiniging hadden gekregen.

De bankhoezen gingen in de wasmachine, de rest van de banken werd met HG speciaalreiniger doorweekt. Het blad van onze lange tafel werd in een dikke laag antiekwas gezet.

Een dagje later stonden alle meubels weer op hun plek. Dat zag er al heel wat minder kaal uit, de balzaal kromp er een beetje van.

De ruimte klinkt nog steeds een beetje hol, maar dat gaat nog wel veranderen als het behang op de muren zit, en als er hier en daar een tapijt ligt.

Zo heb ik een beetje rondgeklooid en ben inmiddels alweer helemaal gewend. Vandaag heb ik de vloer bij de keuken afgewerkt. De keuken heeft zoveel verschillende scheve wanden, dat ik de beslissing tot waar het parket moest komen te liggen had uitgesteld totdat ik in alle rust de metingen die ik al eens met Annie gedaan had kon overdoen. Vandaag is die knoop doorgehakt. Ik heb het parket op de ideale lijn doorgezaagd, en de randstroken, die tot nu toe losgelegen hadden, op maat gezaagd en vastgelijmd.

Gisteren had ik in Amsterdam nog wat tegels op ware grootte uitgeprint en aan elkaar vastgeplakt.
Met trots presenteren we nu dan: de overgang van parket naar tegelvloer.

Zo tutten we lekker verder. Binnenkort ga ik me maar eens concentreren op de slaapetage.