Div

Uipkes

Het was eindelijk zo ver. Vandaag is onze slaapkamervloer afgeleverd.
Jeroen van de firma Uipkes kwam er door de regen mee aangereden; ik heb tegen alle gemeenteregels in met mijn bewonerspasje het paaltje aan het begin van de straat voor hem geopend. Afleveren voor 11:00 staat in de wijkreglementen, maar daar kun je geen rekening mee houden als de heren van Uipkes pas om 14:00 uit Amsterdam vertrekken.

Jeroen parkeerde zijn auto recht voor de deur van het Sekstheater, want dan hoefde het hout niet door de regen gesjouwd te worden. Jawel, we hadden een mooie bos hout voor de deur. Net toen we begonnen met uitladen, ging de zon stralend schijnen.

Het leek zwaarder dan het was. Al snel lag al het hout in de woonkamer.

Jeroen was zich intussen nog steeds aan het schamen over onze trap. De firma Uipkes had vlak voor de Kerst onze trap in de olie gezet. Een extra service, ze doen nooit trappen. Door een foutje in de organisatie waren van de optreden alleen de achterkanten geolied, de voorkanten waren vanwege lelijke vlekken door mij geschuurd, en tot vanochtend onbehandeld gebleven.

Jeroen begon de optreden met een vochtig lapje af te nemen. Hierdoor gingen de houtvezels een beetje open staan.

Ik wilde hem niet voortdurend op de vingers kijken, en besloot wat te gaan experimenteren in de voorkamer.
Ik heb een rijtje planken bij het grote raam aan de straatkant neergelegd.
De auto stond inmiddels bij ons voor de deur, het theater kon weer open.

Ik vond het mooi. Hoe zou het er vanaf de zijkant uitzien?

Ook mooi. Maar voor een woonkamer misschien een beetje teveel “een Skihut”? Een beetje te lomp?

Eerst maar weer eens kijken wat Jeroen aan het doen was. Precies op tijd. Alle treden waren natgemaakt, hij bracht net de eerste streken van de pigmentolie aan. Dat zag er heftig uit

Als ik dat zelf had moeten doen, was ik toch wat geschrokken. Zo wit!
Het viel allemaal reuze mee. Zodra de optrede helemaal in gekwast was, veegde hij de olie met een doek af, met een plamuurmesje in een theedoek poetste hij ook de kleinste randjes schoon, en het resultaat was verbluffend. De optrede had dezelfde kleur als de aantrede gekregen.

Terug naar de woonkamer. Hoe zou het hout er uit zien bij de banken? Klik-klak-klaar, we hadden een gezellige zithoek.

Ook hier vond ik de kleur van het hout prachtig. Puur Muis Grijs, net zoals in de brochure. Maar ook hier vond ik het planken motief wat grof. Mooi hout, maar niet voor woonkamers.

Ik kon nog steeds niet naar boven om in de slaapkamer te gaan experimenteren, want Jeroen oliede onverstoorbaar verder.

Pas toen hij na een uurtje vertrok, kon ik met een stapel hout naar boven.
En ja hoor, boven klopt het! In onze toekomstige slaapkamers en gang gaan deze planken precies doen wat planken op een slaapetage behoren te doen. Rust geven.

Onze slaapkamer
De logeerkamer
naar het raam toe gezien
nog een close-up in de slaapkamer

Morgen ga ik de planken uitsorteren. Sommige hebben grote knoesten, die komen onder het bed. Ook de planken die extra licht of juist iets te donker zijn, worden onzichtbaar weggemoffeld onder de kastenwand. Een dagje legpuzzelen dus. Daarna lijmen, en dan heel lang genieten van deze belangrijke aanwinst.