Div, Slaapkamers

Stofhappen

Uipkes brengt ons een beetje in de war. Ze zouden onze slaapetagevloer de dag voor Kerst afleveren, samen met onze trap. De trap was netjes af, maar met de vloer waren problemen. Zou het bezwaarlijk zijn als ze die de tweede week van Januari zouden afleveren?
Het leek me geen probleem. Er is nog genoeg te klussen, nietwaar? De eerste week van Januari ging voorbij zonder bericht, eergisteren begon week twee, en had ik nog steeds niks gehoord. Dus belde ik maar eens. “Oh, hadden we niet gezegd dat de vloer later zou komen? We verwachten hem nu in week 5 of week 6”. Daar was ik even stil van.
Het was mijn plan om de slaapetage min of meer af te gaan maken. Vloer leggen, muurtjes er bovenop, schuifwand ertussen, dat soort dingen. Met dit uitstel ging dat natuurlijk niet. Ik heb daarom Mariusz gebeld, en gevraagd of hij binnenkort twee Polen zou hebben om het plafond van de slaapetage te stucen, dan was dat maar vast gedaan voordat de vloer zou komen. Ondertussen zou ik dan beneden in de keuken doorwerken. Nu de trap staat, kan ik de muur naast de trap gaan bouwen.
Gistermiddag. “Ring-ring”, de telefoon. De firma Uipkes. De vloer komt komende vrijdag bij ze binnen, als ze hem in het weekeind in de olie zetten, dan kan hij komende maandag rond 12:00 uur gebracht worden. Weer was ik even stil.
Mariusz is afgebeld, de muur in de keuken moet nog even wachten. Alle hens aan dek voor de slaapetagevloer.

De duizenden schroeven zitten inmiddels in de ondervloer, de muren waar de vloer tegenaan komt te liggen zijn voorbereid, de laatste kiertjes zijn met Pur dichtgemaakt. Wat nu te doen? Een grote klus kan ik niet meer beginnen, en gewoon in Amsterdam blijven wachten totdat het maandagochtend twaalf uur wordt kan natuurlijk ook niet.

Als de slaapkamermuren binnenkort staan, dan moet daar electra in aangelegd worden. Die elektra komt straks vanaf de vliering. De vliering is akelig koud. We hebben weliswaar een heel goed geïsoleerd dak, maar de aansluitingen met de buitenmuren zijn echte tochtgaten.
Bij de aanleg van het dak is de balkenlaag vernieuwd. De meeste nieuwe balken zijn een stuk hoger komen te liggen dan de oude balken. Zo hoog zelfs dat ze boven de gemetselde buitenmuur uitsteken. Aan de buitenkant zitten fraai geschilderde boeidelen, dus de regen kan niet naar binnen, maar de wind waait gezellig onder de boeidelen door.
Om daar binnenkort te moeten werken is geen leuk vooruitzicht.

Vandaag was het daarom Pur dag. Ik heb 15 bussen Pur gekocht, 14 daarvan zijn nu tussen metselwerk en dak leeggespoten. Gelukkig scheen de zon en regende het niet, dus kon het dakluik open. Er steeg een enorme wolk stof uit het luik op, de buitenlucht in. De vliering was al lang niet meer gelucht geweest.

Gebukt in een ruimte van 1.40 hoog heb ik de dag doorgebracht. Het was wel leuk om nog eens naar de oude schilderingen te kunnen kijken, die nog stammen uit de tijd dat we een bioscoop waren.

Aan het eind van de dag was het windstil op de vliering. Alle kieren en scheuren zitten dicht. Het zal ook wel in de stookkosten gaan schelen.

Het Pur zat in alle hoeken en gaten, mijn handen zijn de komende tijd licht geplastificeerd, maar de klus is geklaard.

Nu nog even een klusje voor morgen bedenken, en dan is het eindelijk Uipkes tijd.