Div, Het huis, woonkamer

Ornamenten, gips, gaten

Terwijl de mussen dood van het dak vallen, is het in ons huis in Haarlem opmerkelijk koel. Buiten 34 graden, binnen 24. En dat terwijl ons plafond nog steeds niet maximaal goed geïsoleerd is.
Het schiet wel op met die isolatie hoor. Ik ben de afgelopen dagen non-stop bezig geweest met het dichten van gaten in het plafond, het aanbrengen van Rockwool, en met het aanbrengen van kooflijsten.

Ik heb zelfs op plekken gewerkt waar ik nog nooit eerder geweest was. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat je, als je plat op je rug ligt, of plat op je buik, of als je echt wilt driekwart op je zij, dat je dan op het laatste stukje van het plafond van onze gang kunt kruipen. Reuze handig, want daar moest een serieuze hoeveelheid rockwool aangebracht worden. Het hele rangeerterrein van elektraleidingen gaat definitief uit het zicht verdwijnen. Voordat het plafond dicht kon, moest het daar natuurlijk eerst goed geïsoleerd worden.

De situatie boven het plafond, voor en na de behandeling. En daar lag ik dan tussen.

Toen de isolatie klaar was, zag het er van onderaf al lekker warm uit.

Geluid en temperatuur dicht

En daarna, eindelijk, na al die jaren, kon ik het plafond in de gang af gaan sluiten.

Kijk eens rustig naar de tweede foto hierboven. Niet alleen is het plafond dicht, nee, ook de kooflijst op de linkermuur is gerepareerd, en er is een extra kooflijst boven op het nieuwe WC muurtje gemaakt. Het enige stuk nog ontbrekende kooflijst in huis komt straks rechts te lopen, over het nieuwe plafonnetje en de vers met gipsplaat afgewerkte stalen balk heen.

Nog wat voorbeelden van mijn knutselwerk de afgelopen dagen

De onderkant van een lijst bij de linker paal was verdwenen:

Sommige lijsten waren in stukken gebroken. Ik had de legpuzzelstukjes goed bewaard:

Toen ons huis nog niet opnieuw gefundeerd was, zijn er flinke scheuren aan het begin van de gang ontstaan. De kooflijsten waren doormidden gescheurd. Bovendien had ik op die plek twee stukken lijst moeten verwijderen, omdat daar de elektra een oversteek over het plafond moest maken.

Niks meer van te zien

Het ziet er nu zo op de foto allemaal nog een beetje wonderlijk uit. De lijm heeft een andere kleur dan de lijsten, en als alles goed droog is gaat er nog een schuurpapiertje overheen. Maar ik heb er vol vertrouwen in dat het er binnenkort, met een fris likje verf eroverheen, uit zal zien alsof het nooit stuk geweest is.

Ik ben benieuwd hoe warm het morgen in huis zal zijn.