Div

Mannen onder elkaar

Het is dat we er familie hebben wonen (in de schitterende binnenstad), dus geen kwaad woord over Utrecht, maar wat kun je in die stad toch goed zien wat er gebeurt als je gewetenloze projectontwikkelaars de vrije hand geeft in het willekeurig op een hoop smijten van zielloze nieuwbouw. Er is werkelijk geen stad in Nederland zo deprimerend als Utrecht op een regenachtige Februariochtend.

Vandaag was ik een man met een plan en moest ik deze aanslag op schoonheid en de menselijke maat zien te trotseren. Vanaf het tochtige P+R parkeerveld Papendorp bracht bus 85 me langs opengebroken snelwegen en mistroostige nieuwbouwwijken naar het Centraal Station. Een megalomaan gebouw, waar niemand de moeite heeft genomen om bij het ontwerp aan bewegwijzering te denken, zodat het een tijdje duurt voordat je begrijpt dat je via een bespottelijk hoge trap af moet dalen naar een bouwput, waarachter dan onaangekondigd het doel van de reis blijkt te zijn: de Jaarbeurs.

De Jaarbeurs. Deze week het episch centrum van Bouwend Nederland.
Ik was vandaag op studiereis. Ik heb de afgelopen jaren al een redelijke hoeveelheid bouwervaring opgedaan, maar een mens is nooit te oud om te leren. Zou er behalve de nodige aandacht voor nieuwbouw, ook wat te vinden zijn voor de liefhebber van monumentale panden?

Toen ik ongeveer tien jaar geleden voor het eerst betrokken raakte bij een verbouwing, had ik, helemaal niet stigmatiserend, het volgende credo:
“Als een sigarenrokende oelewapper met bierbuik aannemer kan zijn, dan zal ik het bouwproces toch ook wel kunnen begrijpen?”

Vandaag waren al mijn collega’s naar Utrecht gekomen.

Bij de demonstratie brandvrij isoleren

Het was nogal overweldigend. Zes enorme hallen vol met klepperende machines en de mannen die daar van hielden.
Maar gelukkig, nadat ik mezelf vermanend had toegesproken, en na een lauw broodje kroket, begon ik er de lol van in te zien. Er bleken ook hallen met computerapparatuur te zijn. En hallen met isolatieproducten. Ja, eigenlijk was het een heel complete beurs. Voor iedereen werkzaam bij Bouwend Nederland was er wel iets te vinden.

Ik kwam zelfs een hoop bekende producenten tegen.

Quooker, check, hebben we!

Sommige fabrikanten hadden een leuk overzicht gemaakt van producten waar we nog niet uit gekozen hebben.

Welke Geberit WC spoelplaat zullen wij kiezen?

Het was ook handig dat ik nu eindelijk eens kon voelen wat het verschil nou eigenlijk is tussen al de verschillende HansGrohe douchekoppen.

Rainshower of PowderRain?

Er waren zelfs artikelen die ik dolgraag zou willen aanschaffen als geld geen rol zou spelen.

De grote broers van mijn eigen kleine lasertje.

Ik begon er eerlijk gezegd wel plezier in te krijgen, in deze beurs. Ik heb zo hier en daar zelfs mijn op naam gestelde bezoekerspas laten scannen, zodat ik in de nabije toekomst van alles thuisgestuurd ga krijgen.

Bob de Bouwer

Zo heb ik nu een gratis abonnement op het leerzame blad “Renovatie Totaal” , speciaal gericht op de renovatiemarkt, waar ik tot vandaag nog nooit van gehoord had.

Het platform voor de Renovatiesector

Als klap op de vuurpijl bleek de firma SolaTube ook een stand te hebben. Mocht onze gang bij de slaapkamers eigenlijk toch donkerder worden dan we hopen (we zullen dat binnen een paar weken weten), dan verkopen zij speciale daglichtsystemen, die de zon vanaf ons dak door een gepatenteerde buis via onze vliering zo onze gang in kan laten schijnen,

Als beursprimeur de helemaal onzichtbaar in het stucwerk wegvallende lichttegel.

Aan het eind van de dag strompelde ik met versleten knieƫn van het sjokken door al die hallen weer naar het Centraal Station terug. Had ik al gezegd hoe lelijk dat is?

Volgend jaar ga ik weer, zeker weten!