Div, woonkamer

Ik zit in het gips

Vorige week was er een eind gekomen aan het grove stucwerk. Het laatste wat ik gemaakt had, was het muurtje onder ons winkelraam. Dat ziet er best goed uit, en is vandaag alweer heel wat witter, want droger, dan op deze foto van een paar dagen geleden.

Vensterbank er op en klaar.

Daarna ben ik aan de gipsen plafond ornamenten begonnen. Ik had daar nog geen echte ervaring mee, dus in het begin was het een beetje puzzelen wat er het beste zou werken. Er zijn talloze soorten Kit op de markt. Vrijwel elke kit lijmt als de beste, maar nou juist geen gips. Behalve dan High Tack van Zwaluw

Tegen muur en plafond monteerde ik met deze kit; de ruimtes tussen de gipsornamenten lieten zich mooi vullen met een speciale gipslijm van Knauf, de Isocolle.

Het was niet bepaald een klusje waar je flink mee opschoot, maar wel heel leuk om te doen. Lekker schoon, en met direct resultaat.

Als eerste begon ik met de meest eenvoudige wand. De muren bij de open haard.

Ik durfde nog niet helemaal op de Kit te vertrouwen, en ondersteunde de lijsten met latten. Later bleek dat helemaal niet nodig te zijn, de Kit hechtte meteen.

Toen werd het tijd voor wat verfijnder werk. Figuurzagen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de sierlijst die vlak bij ons winkelraam moet eindigen:

Het ging makkelijker dan ik had verwacht. Alleen het onderdeel “denken in 3D voordat je zaagt” had nog wat voeten in de aarde.
Rechte stukken spreken min of meer voor zich. Maar een “eindstuk” is andere koek. 45 graden ten opzichte van het plafond, haaks op de muur, in verstek aansluitend op het lange ornament, dat zijn heel wat assen tegelijk.
Vermoedelijk werken echte profs met een grote verstekbak, waar de zaagsneden al van te voren in aangegeven zijn, maar zo’n bak had ik niet, en ging ik ook niet maken. Ik zaagde gewoon op gevoel. Waardoor ik wel 5 minuten verbaasd naar een eindstuk stond te kijken, wat helemaal niet paste. Ik had alle hoeken toch goed uitgerekend? Ja, de hoeken waren goed, zag ik toen opeens, maar ik had het hele hoekstuk ondersteboven gezaagd.
De volgende poging zag er al heel wat beter uit.

Net echt, dit hoekje

Toen de voorkant van de woonkamer af was, verplaatste ik de gipsstudio naar de wand waar straks het bloemenbehang komt, de wand met de pilaren.

De vorige bewoners hadden rondom de zuilen een kleedkamer getimmerd. Door de kleedkamermuren waren de ornamenten ruw onderbroken geweest. Het plafond ontbrak eveneens. Door dit gat had ik de afgelopen maanden de elektra kunnen reconstrueren, maar nu moest het allemaal weer netjes dicht.

Je kon zo bij de bovenburen naar binnenkijken

Ik vulde het gat met Rockwool, schroefde twee lagen gipsplaat tegen de balkjes en zaagde de oude gebroken ornamenten recht af

Ondertussen had ik aan de andere kant van de kamer oude gebroken stukken sierlijst bij elkaar gepuzzeld. Het lijkt er op dat ik precies genoeg strekkende meters bij elkaar kan sprokkelen om alle ornamenten aan te vullen. Met een stukje gipsverbandgaas op de rug en een flinke laag Isocolle daarbovenop liggen de brokstukken te drogen. Hopelijk zijn ze binnenkort zo stevig dat ze tegen het plafond aan kunnen. (Ik zag vanavond pas op de foto dat onderaan de rechter lijst een vlieg met zijn voetjes in het gips zit).

Door naar de volgende pilaar. Daar zaten de gipsplaten nog tegen het plafond, alleen de ornamenten waren doorbroken. Ik zaagde deze ornamenten ook netjes recht af. Toen ontdekte ik iets vreemds. De twee stukken plafond waren niet even hoog. Het voormalige kleedkamer plafond zat een paar centimeter hoger dan het stuk plafond wat richting de gang liep. Voorzichtig keek ik of ik wat van het gang plafond kon afbikken. Oh schrik, dat ging wel heel makkelijk. Hele stukken plafond kwamen omlaag. Het bleek dat men indertijd dit plafond een paar extra stuclagen had gegeven, zonder een goede gronderig aan te brengen. Hele vellen oud stuc lieten zich met een plamuurmes zo afsteken. Daar ging mijn schone woonkamer, en mijn delicate werk. Aan het eind van de dag lag het puin overal rondgespreid.

De afgepelde rest van het plafond heeft nu gelukkig wel precies de goede hoogte, en is op stucadoren voorbereid. Dat gaan we morgen eens rustig overwegen.