Het huis

Hoeveel plinten passen er in een C5?

Het juiste antwoord is: minstens 92 strekkende meter, als de plinten 14 centimeter hoog zijn en 2 centimeter dik.

Ik was vanochtend in Kampen. Daar heeft de plintenspecialist van Nederland zijn werkplaats. Er zijn genoeg bedrijven waar je geprofileerde plinten kunt kopen, maar die plinten zijn dan uit een vaste collectie en maximaal 3 meter lang.
Wij wilden natuurlijk weer iets anders. Om te beginnen wilden we flinke lengtes. Allemaal korte stukjes op onze lange muur, dat is geen gezicht. Dan wilden we echt hout, met een echte nerf. Als dat straks in de hooglans staat, en je ziet die houtnerf nog een beetje, dan ben je goed bezig. Alle MDF (geperst nephout) viel daarmee af. En bovenal wilden we een profiel wat aansluit bij onze plafond sierlijsten.

Zo kwamen we dus in Kampen, bij de firma Wijdeco. Specialist in lange grenen plinten, en ook leverancier van architraven. (de architraaf is de sierlijst die rondom een raam of deur geplaatst wordt)
Na wat op en neer mailen hebben we voor het volgende -zelf bedachte- plint profiel gekozen:

Een variant op Wijdeco’s “Anglicus”

Ze waren vandaag dus klaar. Vier meter twintig lang per stuk. Ik had wel eens eerder lange spullen met de C5 vervoerd, dus dat ging best dacht ik.
Bij Wijdeco wisten ze niet wat ze zagen. Een enorme tafel vol plinten en architraven werd vrolijk in de achterklep geschoven.

De tafel toen bijna alles al in de auto zat

Omdat ze me zo’n ongebruikelijke klant vonden, kreeg ik ook een kopje koffie en mocht ik onze beitel zien.

De Anglicus

Toen werd het best een beetje spannend. In de regen weer naar huis, met een ruime meter uitstekende stapel plinten uit de achterbak.
Geen paniek mensen, langzaam gereden, alles is goed gekomen.

Thuis regende het nog steeds. En 4,20 is best flink lang om mee door de straat te manoeuvreren. Voor het eerst heb ik toen iets uitgeprobeerd. Zou de auto ook met z’n achterkant in ons halletje passen? Het was even serieus sturen, maar uiteindelijk stond de kont warm en droog binnen. De meeste passanten vonden het wel lollig.

Omdat ik benieuwd was hoe het er uit zou zien, heb ik tijdelijk wat losse plinten tegen de muren neergezet.

met een stukje van het behang
De gang knapt meteen reuze op

Ten slotte zette ik ook wat architraven op hun plek

De bezemkast

Onder de architraven komt nog een sierlijk stukje hout (de neut), en er komen natuurlijk ook nog stukjes plint, maar het idee is duidelijk.

Ik vind het prachtig!