Slaapkamers

Het woord van de dag is Deur

Stel nou dat je net naar Jongeneel geweest bent, daar een berg C- en U-profielen gekocht hebt, samen met een hardhouten deurpost, dat je bij Schous 2 aluminium hoekprofielen gekocht hebt, en dat je dat allemaal net thuis hebt afgeleverd, dat je daarna je auto naar de parkeergarage gebracht hebt en dat je al druk aan het bedenken bent hoe je direct het beste met monteren kunt beginnen, denk je dan echt dat het ministickertje op de deur van de parkeergarage het eerste is waar je naar kijkt?

Wie verzint er nou dat die deur van de garage pas geverfd kan zijn?

De club van de blauwe hand

Gelukkig ging de verf thuis met wat terpentine redelijk goed van mijn hand af.

Snel naar boven. Naar mijn eigen deuren.
Het hardhouten kozijn was een fluitje van een cent. Deuren komen standaard in afgesproken maten. 73, 78, 83, 88, 93 centimeter breed, en zo verder. Ik had thuis in Amsterdam mijn deuren al opgemeten. Ik ga altijd naar de slaapkamer door een deur van 78 centimeter breed. Een etage onder mij zijn de deuren 83 centimeter breed. Volgens het bouwbesluit is een nieuwe deur tegenwoordig 93 cm.
De kozijnen zijn fabrieksmatig al op die verschillende maten voorbereid.
Ik besloot dat onze logeerkamer recht heeft op 83 centimeter, en heb het bovenste stuk van het kozijn op die maat afgezaagd. Ook de hoogte moest nog bepaald worden. Tegenwoordig 235 centimeter hoog, vroeger 211 cm. We zijn een rijksmonument aan het verbouwen; ik heb de deurposten op 211 afgezaagd.

Het bouwpakket is voorbereid

De onderkant van het kozijn schoof ik tegen de muur, en met behulp van een latje en wat spijkers verzegelde ik de zijkanten op de juiste breedte.

De onderkant ligt vast

Daarna hoefde ik alleen nog maar de bovenkanten lekker dik met lijm in te smeren, met de haakse hoek exact 90 graden uit te meten, en er aan elke kant twee stevige schroeven in te draaien.

Klaar, drogen maar

Door naar de volgende deur. De schuifdeur.
Ik had de afgelopen dagen bedacht dat het toch beter zou zijn als onze kastenwand iets breder zou worden, en de gang iets smaller. De doorgang van onze schuifdeur was 109 centimeter, 105 zou het perfect maken.

De afwerking aan de kant van de kastenwand staat vast. Er zit nu nog een plastic strip op ter bescherming, die gaat er straks af, het horizontale bakje wat u nu nog ziet is ook maar tijdelijk om de deur af te stellen, maar tegen die zijkant sluit de deur later netjes aan.

De deurpost bij de kastenwand

De aanpassing moet dus aan de andere kant gebeuren, daar waar de deur binnenkort in de muur schuift.
Ik zal het plannetje wat ik bedacht had met foto’s demonstreren. Ik had als gezegd twee lange hoekprofielen van aluminium gekocht. 4 centimeter aan elke kant. Het geribbelde gedeelte van onze schuifdeurpost is ook 4 centimeter. En ik wilde 4 centimeter minder doorloop in de gang. Dat leek goed bij elkaar aan te sluiten.

Ik kon het concept het beste fotograferen bij de deurpost bij de kasten. Dit is dus slechts ter illustratie, de andere deurpost gaat geopereerd worden.

De originele post

Op de ribbels lijm ik een hoekprofiel

Profiel 1
Profiel 2

Tussen de profielen schuift straks de deur, de aansluitende wand wordt afgestuukt tot het randje van mijn nieuwe profiel, knappe jongen die nog kan raden dat ik een aanpassing gemaakt heb.

De deurpost na de operatie

Bij Schous hadden ze me met hun hand op het hart verzekerd dat de Bison Kombi Power onverwoestbaar goed in staat is om aluminium te verlijmen. Ik heb het er op gewaagd. Voor de zekerheid nog 3 Parkertjes in de profieltjes geschroefd, en het is nu net alsof de firma Marsica de deuren op deze manier afgeleverd had.
Ten slotte heb ik de hele constructie een paar centimeter opgeschoven, alles staat nu op z’n definitieve plaats.

Morgen is alle lijm droog en ga ik de wanden plaatsen.