Keuken

Hoe duurzaam kan je zijn?

Vandaag ben ik begonnen met de sloop van een muur die in de nieuwe keuken in de weg staat. Heel voorzichtig, bovenaan een gaatje maken, en dan kijken wat er gebeurt.

IMG_0350

Er gebeurde helemaal niks. De muur hield zomaar op, midden in de lucht, tussen de plafonds van de keuken en de rode cel in.

Een hele opluchting, want hierdoor wist ik dat de muur weliswaar uit zware bakstenen was opgebouwd, maar geen enkele functie voor de constructie had. Langzaam, steen voor steen, heb ik hem afgebroken.

IMG_0352

Het is een wonderlijk soort steen, groter dan de huidige baksteen, en grillig gevormd. Hij leek eigenlijk heel erg op de steen die ik in onze achtermuur gevonden had toen ik daar het dakje sloopte.

Plots kreeg ik een plan. Ik ga al die stenen hergebruiken. Onze tuin-achtermuur heeft nu nog een hele grote lelijke dubbel stalen poort als toegangsdeur. Recht tegenover de keukendeur.

IMG_0407

Maar daar willen we eigenlijk niet op uit blijven kijken. Als we de ingang nu eens kleiner maken, en een stuk naar opzij zouden verplaatsen. Tegenover de deur van de bijkeuken? Dan kan ik het ontstane gat van het oude verwijderde hek weer netjes dichtmetselen met de bakstenen van de binnenmuur. Alsof het nooit anders geweest is.

Dit betekent dat ik vanaf vandaag elke baksteen netjes probeer los te hakken, en dat ik ze voorlopig buiten in de tuin ordelijk ga opstapelen.

Over een week of wat huur ik dan een stenenbikmachine, en klop elke steen helemaal schoon. Een hoop werk, maar ook wel een hoop lol