Div, woonkamer

Fitness oefeningen met toplicht

Klim het keukentrappetje op, maak een grote stap om op de steiger te komen, loop daar even rond, hou je vast om van de steiger naar het keukentrappetje af te dalen, klim het keukentrappetje af. Doe dit 100 keer.

Zo ongeveer zag mijn dagprogramma van gisteren en vandaag er uit.

We zijn voort aan het maken in de woonkamer. Binnenkort komen de Polen, en dan moet alles in gereedheid zijn voor het grote stuc-festival.
Vorige week was ik lekker bezig geweest met alle gaten in het plafond. Die zaten daar ivm oude elektra, onderzoek, het aanleggen van een stankafsluiter in het riool van de buren, en zo meer. De meeste gaten zijn inmiddels dicht.

Het roze spul is Betocontact. Dat is een hechtmiddel waar de Poolse stuc straks lekker op blijft plakken.

Het grootste gat was een doorn in het oog van Annie en mij. Het gat rondom ons daklicht. Je kon daar tussen het plafond kijken. Indertijd was dat handig toen ik elektra moest aanleggen, maar er lag inmiddels duimendik stof in. Bovendien keek je via het gat direct naar de onderkant van het dakterras van de bovenburen. Hele slechte isolatie dus. Warmte en kou konden ongehinderd door het gat stromen.

Gisteren ben ik begonnen met operatie gat. De dakkoepel zelf is van Velux, netjes recht. Maar de balken waar het op gemonteerd is liepen chaotisch alle kanten op.
Ik heb eerst alles uitgemeten. Van oude balken zaagde ik allerlei hulpbalkjes die ik tegen de plafondbalken aanschroefde om een beetje systeem in de wanorde te krijgen.

Dikke en dunne hulphoutjes.

Ik wilde twee lagen gipsplaat tegen deze koof aanbrengen, dus het was best wel even rekenen om alle maten in orde te krijgen.

Toen de balkjes op hun plek zaten, begon operatie Rockwool. De ruimte boven het plafond, maar ook de schuine stukken waar de gipsplaat tegenaan komt heb ik dik ingepakt. Er ging zoveel in, dat ik te weinig Rockwool had. Gelukkig hadden we van het bordeel ook nog Isover isolatie overgehouden. Hup, erbij gepropt.

Het plafond zit er warmpjes bij

Ik kon nu de eerste laag gipsplaten gaan aanbrengen.

Het begint ergens op te lijken.

De Velux koepel heeft aan de onderkant een gleuf zitten, die bedoeld is om gipsplaten in te bevestigen. Dat deed ik. Nu begon het echt leuk te worden.

Eerste laag gipsplaat

Daarna ging het snel. Een tweede laag gipsplaten maakte het daklicht helemaal af.

Klaar

Het is steeds heel leuk om te merken hoe onopvallend zelfs de grootste ingrepen soms voelen. Naarmate iets meer “af” is, lijkt het net alsof het altijd al zo geweest is. We hebben altijd al zo’n keurig daklicht gehad. Groot gat? Welk gat?