Div, woonkamer

Een flinke bos hout voor de deur

Ik had de afgelopen jaren heel secuur elk oud stuk hout wat achter een muur of vanboven een plafond vandaan gekomen was bewaard. Weggooien kan altijd nog. Sommige stukken hout zaten aan elkaar vast, omdat ze ooit samen een frame vormden, andere stukken hout zaten vol met schroeven, kortom, een zooitje.

Gisterochtend heb ik al het hout uit elkaar gepuzzeld. De dikke stukken bij de dikke stukken gelegd, de latjes bij de latjes.

Deze week gaat al dat hout een tweede leven krijgen. De WC muur wordt gebouwd, er komt een voorzetwand in het eerste stuk van de keuken en zo nog wat klusjes.

Ik begon met het weghalen van de oude WC muur. Die had ik ooit met wat balkjes en een oude deur professorisch gebouwd, maar die moet nu voor het echie.

Binnen zonder kloppen

De eerste balken schroefde ik tegen de muur, daartegenaan nog twee balkjes, en daartegenaan de deurposten. Ik had besloten om de deur precies in het midden van het gangetje te plaatsen. Tot nu toe had de deur meer naar rechts gezeten. Dat was handiger als je binnenkwam, zodat je niet tegen het wastafeltje aanbotst, maar nu koos ik voor vorm over functie. Symmetrie!
Bovendien wordt de nieuwe deur hoger dan de vorige. Die was 203 cm, de nieuwe deur wordt 211. Dat geeft toch een zekere je ne sais quoi achtige allure aan de gang.

Keurig in het midden

De rest van de procedure is inmiddels bekend. Balkjes bovenop de deur om straks de gipsplaten tegenaan te plaatsen.

Met balkjes boven de deur

Ik was net begonnen met het op maat snijden van de gipsplaat toen er gerommel in de woonkamer klonk. Wie kon dat nou zijn?

Het waren de moeder van Anneke en onze neef David. Ze hadden al zoveel leuke dingen meegemaakt (ik noem een stukje roeien op het Spaarne en het beklimmen van de toren van de Bavokerk) dat ze er even bij moesten gaan zitten.

Rust achter de zaagtafel

Toen ze weer vertrokken waren (er moest nog gezwommen gaan worden) maakte ik de deur af.

Alle vakken werden met Rockwool gevuld, voor de privacy

Ik hoor niks

Tenslotte heb ik de muur bekleed met gipsplaat. De oude deur hangt nu met hoog water in een paar tijdelijke scharnieren. Hier komt straks een mooie Poolse paneeldeur.

Met een test architraaf aan de rechterkant