Het huis

Een bezemkast

Voor de liefhebber van een beschouwend babbelblog: Doorlopen maar, er is hier vandaag niets te beleven.
Dit wordt een werkverslag.

Sinds het bezoek van Mariusz afgelopen woensdag, heb ik, geheel tegen mijn natuur in, een soort planning gemaakt.
Het zit zo: midden September komt de firma Uipkes de eiken vloer leggen. Eind Augustus komen de mannen van Mariusz zich een slag in de rondte stukadoren. Dat dwingt een soort volgorde af. Je kunt pas stukadoren als alle wanden en plafonds daarop voorbereid zijn, en je kunt pas een vloer leggen als de stukadoors met hun werk klaar zijn.

Dus, de hoogste tijd voor de laatste stukken muur die nog niet op hun plaats staan.

Ik begon gisteren met de bezemkast die onder de trap bedacht is.

Eerst maar eens rustig kijken hoe breed ik de deur zou maken. Er moet voor het gevoel rechts genoeg muurtje overblijven tussen deur en trap. Er moet een kleine architraaf (sierlijst op de deurpost) gemaakt kunnen worden. Dan moet er ook een stukje muur in beeld blijven aan de linkerkant van de deur. Met wat oude plankjes bootste ik de deurpost na.

Dit leek een mooie verdeling

Toen ik tevreden was over de proefopstelling, kon ik zien hoe breed de deuropening zou moeten worden. Deuren gaan per 5 centimeter. 68, 73, 78, 83, 88 enz.
De deurhoogte is normaal 203, 211 of 231.
Onze deur wilde 78 cm breed worden, zag ik. Voor de hoogte koos ik 211 cm.
Bij de Bouwmaat had ik een hardhouten deurpost gekocht. Die deurposten zijn al op de standaard maten voorbereid, je hoeft ze alleen nog maar af te zagen (zie bovenste foto) en in elkaar te schuiven.
Wat constructie lijm, een paar verstevigingslatjes, een paar spijkers, en de deurpost stond in de opening.

een losse deurpost

Nu begon het echte meten en rekenen. Iets meer naar links, iets meer naar rechts, hoe dik wordt straks het houten wandje met gipsplaat wat tegen de trap aankomt, dat soort vragen.
Toen ik daar een paar mogelijke antwoorden op bedacht had, ben ik het frame gaan bouwen. Eerst in losse delen, want straks zit alles klemvast, en kun je dan nog wel overal bij met schroeven en lijm?

Een losse deurpost in los frame

Het kwam allemaal reuze goed uit. Als ik een standaard houten balkje rechts overdwars als vulbalk gebruikte, dan kon zo’n zelfde balkje in de lengte precies de ruimte aan de linkerkant opvullen. Ik zette de linkerbalk met 5 slagpluggen in de muur vast en schroefde de rest van de constructie in elkaar. Van OSB plaat maakte ik de eerste anderhalve meter van het zijmuurtje naast de trap.

Ingebouwde deurpost met begin van muurtje

Boven de deur kwamen nog twee balkjes om straks een gipsplaat tegenaan te schroeven, tussen OSB en trap schoof ik een andere gipsplaat. De berekening was gelukkig perfect uitgepakt. De deurpost stond klemvast tegen de trap aan.

Deur met balkjes en gips naast de trap

Als een waar slangenmens frummelde ik mezelf onder de trap. Ik draaide 2 flinke schroeven door de trap heen, in de balkconstructie van de deur.

Die deurpost gaat nergens meer naartoe

Ten slotte bekleedde ik de rest van het frame met gipsplaat. Dat was een heel ander gezicht. Het leek wel een bezemkast.

Bezemkast is klaar

Het was leuk om nog even van alle details te genieten. Jarenlang zeiden we tegen vrijwel elke bezoeker: “pas op hoor, die pijp zit los”. De afvoerpijp van onze logeerkamerdouche liep los door de ruimte.

“pas op, de pijp zit los”

Dat is definitief verleden tijd. De pijp zit nu precies waar hij ooit bedacht was. In de hoek van de kast.

Dan was er mijn plan met de zogenaamde “bloktrede”. De onderste trede van de trap, die breder is dan de rest van de trap. Nou, ook dat plan kwam prachtig uit. Stel je een hoge plint voor, met een neut (blokje wat dikker dan de plint is onder aan de deurpost) en een leuke architraaf.

Maar dan met echt mooi hout

Het waren twee productieve dagen. Volgende week ga ik bedenken hoe deze nieuwe muur op de slaapetage gaat eindigen in een soort trapleuning, ga ik de scheidingsmuur tussen trap en keuken afmaken en ga ik een WC deur bouwen. Het tempo zit er gezellig in.