woonkamer

De laatste woonkamer muur

Afgelopen weken was ik in de woonkamer aan het stukadoren. Met gips. Dat begint nu al heel leuk op te drogen, de muren worden al aardig wit.
Er was nog één muur in de woonkamer die nog niet behandeld was. Het muurtje onder ons grote raam. Dat muurtje bestond tot vandaag uit ruw gemetselde bakstenen. Als je goed keek, kon je zien dat er vroeger een ander raam in de gevel gezeten heeft; de bakstenen waren boven anders van kleur dan beneden en ook niet netjes boven elkaar opgemetseld. Deze muur stond scheef, hij leunde naar buiten.

Tijd voor serieuze maatregelen: een raaplaag.
Zoals trouwe lezers van ons blog inmiddels weten, bestaat de raaplaag die ik bij voorkeur aanbreng niet uit gips, maar uit een kalkmortel. De mortel komt in zakken van 25 kilo, je mengt er ongeveer 2.5 kilo cement doorheen, een flinke plens water erbij en dan een paar minuten mengen. Ik heb hier door de tijden heen aardige ervaring mee gekregen. Het resultaat wordt een lekker vette pap. Deze mortel wordt later keihard, en je kunt hem probleemloos dik opzetten. Fijn voor onregelmatig gemetselde muren!

Gisteren had ik met wat kwakken Goldband een serie geleideprofielen tegen de muur aangebracht, keurig verticaal.

Vandaag ging ik rapen.

Eerst een met een dun mengsel van water en cement de muur “aanbranden”,

Even laten drogen,

Daarna uit de losse pols de mortel tegen de muur smijten. Een rei langs de profielen, en het leek meteen al op een echte muur.

De profielen heb ik daarna verwijderd en de gleuven dichtgesmeerd. Morgen werk ik de bovenkant netjes af en doe ik de kolom naast het raam.