Div, woonkamer

Daniel Closset gewond terug uit Stanleystad

Ik ben de afgelopen tijd bezig geweest met het opkalefateren van onze hal. Het was eigenlijk de bedoeling om dat pas veel later te doen, maar we kwamen in een potentiƫle stroomversnelling terecht.

Zoals al eens eerder in een blog beschreven, hebben we een museale muur in de hal. Annekes broer Jan heeft zich min of meer over die muur ontfermd. Hij heeft een contact opgebouwd met een tegelspecialist, die mogelijk nog een aantal van onze tegels beschikbaar heeft. Die specialist heeft een onoverzichtelijke en drukke agenda. Maar een week of wat geleden dook hij plotseling weer op. Hij zou misschien binnenkort langs kunnen komen.

Zo kwam het dat de hal onverwacht extra aandacht kreeg. (Flash forward: de tegelman komt helemaal niet binnenkort. Te druk. Misschien eind dit jaar, anders zeker een keer volgend jaar. De hal is door de aandacht toch leuk opgeknapt)

Als eerste was de Tattoo muur aan de beurt. Daar had ik sleuven in geslepen voor de elektra. Die sleuven heb ik dichtgesmeerd, en daarna heb ik de muur in de witte verf gezet.

Het was een hele opluchting, om die ellendige vlinderschildering nooit meer te hoeven zien.

Ik heb toen meteen maar alle electra in de hal afgemaakt. En daarna ook alle bekabeling voor het internetgebeuren op z’n plek aangebracht. We hebben nu zelfs een kabeltje voor onze video deurbel.
Toen dat allemaal klaar was, kreeg het grootste deel van het plafond een Rockwool jas aan.

Vandaag kwam een medewerker van Liander op bezoek. De afgelopen tijd had ik alle stoppenkasten zelf al smaller gemaakt en verplaatst, maar de gasmeter is specialisten werk. Hij bekeek de chaos, en gaf precies aan wat de mogelijkheden zijn. Toen hij weer vertrokken was, wist ik genoeg. De zaag kon in de achterwand.

Ik bevestigde mijn geleiderails tegen de muur, en zaagde een flink stuk van de houten plaat af.

Ik was natuurlijk enorm nieuwsgierig wat er achter de plaat vandaan zou komen. Dat viel gelukkig mee. Een hoop onbeschadigde tegels . Maar hee, wat zag ik daar nog meer? Een oude krant!

Hij was nog goed leesbaar. Sinds wanneer zou de hele gas en elektra unit tegen de antieke tegels aangeschroefd hebben gezeten?
Een kwartiertje speurwerk later wist ik het.

De parachutist Daniel Closset was tijdens de operaties in Stanleystad gewond geraakt. Koning Boudewijn en Koningin Fabiola hadden hun staatsbezoek aan Perzie afgebroken, mede om Adriaan Demeit te kunnen troosten, wiens vrouw door de Simba’s was doodgeschoten.
We lezen hier over “De Rode Draak”, of misschien wel over “De Zwarte Draak”. Twee militaire operaties van de Belgen in Kongo, uitgevoerd op 24 en 26 November 1964.

Over twee weken is het precies vijfenvijftig jaar geleden dat ze onze tegels vernield hebben. Hetzelfde jaar waarin de Roxy een officieel portret van zichzelf had laten maken, zag ik in ons grote fotoboek.

Steeds meer historische puzzelstukjes vallen op hun plaats.

De hal is inmiddels alweer aardig opgeknapt, zo anno 2012. Het zijn kleine stapjes, maar ons huis gaat steeds meer van zijn oude glorie terug krijgen.

Over drie weken wordt de gasmeter verplaatst.